Ahad, 10 April 2011

German Cookies

Dah lama nk buat cookies ni,tp xterbuat2.Hari ni dgn semangat yg berkobar2,ececeh walhal ari ni citer mari mar xde tu psl cookies ku menjadi.hehe Mmg betul lah cookies ni superb..ranggup,lembut bila kunyah tu rasa mcm smoothy je dlm mulut..Xcukup 1 adunan!
Klu x cayer meh kita tgk gmbr2 ni :

ni bebenornya nk test tabung baru..hehe


nmpk penuh tp kjp je,lepas snap terus kosong.


dr dlm oven :)



Resepi
CNP
BISKUT GERMAN @ DEUTSHE KEKSE
Sumber : Rima
Melalui : Mat Gebu
Melalui:MamaFami
BAHAN-BAHANNYA :

125 gram mentega berkualiti tinggi (mama guna majerin Planta)
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (superfined/hong kong)
40 gram gula aising, diayak

KAEDAH PENYEDIAAN :

1. Satukan tepung kentang dan tepung halus, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sedikit adunan, kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar. Tekankan hujung garfu di atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
3. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing).
4. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

P/s:Belum pun oven ku sjuk dh berebut 2 beradik tu xcukup terpaksa buat 1 adunan lg..itu belum termasuk alik dia.uhuhu.
Like ? Please drop your comment here ♥

2 ulasan:

  1. Cantik bekas biskut tu...Saya pun dah ambik resepi biskut tu jugak..dari Mat gebu..Tapi tak buat lagi..Oven rosak..huhuhu

    BalasPadam
  2. hehe..bks tu murah je tuh..buat lah..mmg berbaloi2 sedapnya...

    BalasPadam