Jumaat, 18 Februari 2011

Gulai Ikan Garaman.

Aku pantang juper ikan tombok ni(tp aku kurang pasti kat tempat lain nama ikan ni ikan apa.).Beli je ikan ni,mesti dlm kepala dh tau nak masak apa..antara singgang pedas terengganu @ gulai ikan garaman..fikir punyer fikir,lastly aku masak gulai,psl dh lama x mkn gulai ikan ni..ni ikan fav aku dan keluarga.ni masakan yg biasa dimasak oleh penduduk negeri ku..
masakan ini rasanya hanya blh didapati di negeri sebelah pntai timur..












masakan ini menggunakan bahan- bahan yg simple je.mudah didapati..ni lah resepinya.
Bahan-bahan
1 ekor ikan yg diperap garam(perap 2 jam dah lah ye,jgn lama2)
santan dr 1 biji kelapa-sedrhana pekat.
2 sd(b) cili mesin
*3bj bwg merah
*2 ulas bwg putih
*1/2 in halia
*1/2 in lengkuas
1 keping asam gelogor
1 bj ubi keledek(di belah 4)
sedkit garam
1/4 sd(k) gula-agak2 lah jgn letak byk.
(bhn2 yg bertanda * ditumbuk sampai lumat.)
  1. Ikan yg diperap garam td,di basuh.ketepikan.
  2. masak santan dlm periuk.kacau sentiasa.klu ditgglkan santan akan pecah-pecah..xcantiklah gulai tu nanti..msukkan ubi.(kne msuk awl,takut x dan empuk)tggu ia mendidih.bila dh mendidih,msukkan bhn2 yg diblnder dan jg cilir kisar.kacau lg.
  3. kemudian msukkan ikan,asam keping.kacau ringan2..kemudian msukkan garam.Jgn diletak byk takut air garam dr ikan td dh byk.
  4. rasa dulu masakan..klu sedang elok tu..ikan dah masak,ubi dh empuk,bolehlah ditutupkan api.hidangkan..
jem2..tgok ikan ni..bila dh diperap dgn garam dia akan pejal..sedap sgt dimkn.rsa mcm lemak2 masin gitu..

sedia untuk di makan
ikan yg dilumur dgn garam halus.perap 2 jam je.












boleh juga diganti dgn ikan lain..cth:-ikan merah,tenggiri..biasa aku guna ikan yg beso2 tu..

Like ? Please drop your comment here ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan