Jalan-jalan semalam kat umah salah seorang sifu aku,abih umah dia aku selongkar..tut-tut berkenan sgt dgn resepi ni,bila tgk tygn amal beliau hati ku mula tersentap dan jantung ku mula berdebar- debar.
Chewah,mukadimahnya,lain mcm bebenor..Haha..
Continue dis stori..Tanpa berlengah lagi aku pun salin resepi dan check kat stock brgn kat dapur aku,cukup x bahan2nya..nampak rezeki menyebelahi aku..dan hari ni terhasil kek yg aku sgt2 suka..rasenya sgt2 moist dan sgt rasa kecoklatannya.Tima kasih kepada Sue,sorry sue lupa nk kemas blk dapur sue tu :P
Ni tygn amal aku plk..
| Kek ni sudah dipotong 1/3 ye..Nampk betapa 'Moist'nya kek ni.. |
Ni resepi yg aku cuba buat pertama kali dan akan buat lagi dlm mase terdekat ni..
aku jenis tersangat rajin kan,,aku CnP je la..Mntak izin ye..
Super Moist Chocolate CakeSumber CnP :HaSue
Resepi Asal: Chef Zubaidah
By: Alongroz@myresipi.com
Bahan-bahan:
* 100g Serbuk Koko*
* 200g Gula pasir*
* 1 tin Susu sejat*
* 200g Minyak Masak Sayuran*
* 250g Susu Pekat*
* 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih
* 150g Tepung Gandum >hasue guna tepung hong kong- aku guna gandum je
* 1 st Soda Bikarbonat
* 1st Baking Powder
Cara-cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn hand whisk. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati sambil terus dikacau dengan hand whisk.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Bakar selama 40-45 minit bergantung pada jenis oven-kek ini juga boleh dikukus-Aku guna loyang 9inx9in
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing atau ganache.
Penyediaan chocolate ganache:
Bahan2:
- 150g coklat masakan
- 65ml whipping cream
- 1 sudu teh mentega
- Gunakan kaedah double boiler,cairkan coklat. Kacau sehingga benar2 cair. Tambahkan whipping cream dan mentega. Padamkan api.
- Sejukkan seketika,(bila sejuk sedikit ganache akan sedikit memekat) barulah dituangkan di atas kek coklat yang sudah disejukkan sepenuhnya
| Ni pun sempat posing kejap.Kat tepi2 dh ada tng yg nk amik taw..lepas je posing tinggal piring kosong je.. |
| Ngap..Fuhh..klu mcm ni rasenya esok kena buat lagi,..:) |
Kuala Lumpur Time


hai! Kha...
BalasPadamnak sepotong ke coklat....ada lagi ke...:)
Assalamualaikum kha,
BalasPadambuat apa tu??? sedapnya donut, kek kat bawah pun sedap..kek red velvet pun menarik...adoiii semua menarik ni camno!!!:)