Selasa, 19 April 2011

Jeruk Oo Jeruk-Tanpa Pengawet

Salam..dh lama nk upload gmbr ni tp x kesampaian,bz memanjang.klu tak tuan bz..tenet pulak yg bz..uhuhu
aku sebenarnya x pernah pun buat jeruk mangga ni,biasa aku ator umah kazen aku sruh dia buat.memandangkan kazen aku skrg ni aku tgk betul2 sibuk dgn kerja2 rumahtangga yg x de tangga,aku xsmpai ati nk sruh dia,w/pun berkali2 dia offer diri nk buat..aku nekad nk buat sendiri dan share resepi ni kat korang..hehe..panjangnya mukadimah,macam ada yg tanye,.hehe

Berbalik kepada resepi ni,aku x mintak pun resepi ni dgn kazen aku tu,sebaliknya aku mintak dengan mak sedara aku yg buat ni sebagai jualan..ckp byk2 pun tak guna jom layan je lah
resepi aku buat 2 versi tapi lebih kurang je bahn2nya..
Jeruk Mangga Tanpa Bahan Pengawet
Versi Manis
bahan2
  • mangga yg di koyak dan dibelah2-saya belah 2,ada jgk 4
  • gula secukupnya
  • air secukupnya-kira2 tengelam buah mangga tu
cara-caranya
  1. mangga yg telah dikupas kulit,hendak direndam air garam(aggran garam-agk2 masin tu kira ok la ya) selama 2 mlm.
  2. kemudian sejat buah mangga dan rendam dgn air kapur(kapur sireh)selama 1 jam
  3. sejat mangga tersebut,cuci dgn air paip
  4. masak air dlm periuk.kemudian msukkan gula,cuba rasa air gula tu,pastikan rase manis byk skit.
  5. bila air dh didih.tutup api..biar suam barulah di masukkan mangga td.
  6. msukkan dlm tabung.smpn dlm peti sejuk..
  7. **jika air dia rse terlebih manis semasa dimakn boleh lah ditambah air.
Versi Pedas
  • mangga yg di koyak dan dibelah2-saya belah 2,ada jgk 4
  • sedikit gula
  • gula melaka(nisan)
  • cili kering dikisar-sukatan byk mana suka pedas
  • sedikit belacan
  • air secukupnya-kira2 tengelam buah mangga tu
  1. mangga yg telah dikupas kulit,hendak direndam air garam(aggran garam-agk2 masin tu kira ok la ya) selama 2 mlm.
  2. kemudian sejat buah mangga dan rendam dgn air kapur(kapur sireh)selama 1 jam
  3. sejat mangga tersebut,cuci dgn air paip
  4. masak air dlm periuk.kemudian msukkan gula melaka(nisan),sedikit gula ,kemudian cili dikisar.pastikan rase dlu,klu dh manis pedas tu ok lah ye.tambah belacan.klu kurg manis tambah gula melaka.
  5. bila air dh didih.tutup api..biar suam barulah di masukkan mangga td.
  6. msukkan dlm tabung.smpn dlm peti sejuk..
  7. **jika air dia rse terlebih manis semasa dimakn boleh lah ditambah air.
buah mangga sebelum diproses!

Like ? Please drop your comment here ♥

2 ulasan:

  1. Salam..sedapnya jeruk, terus kembang pipi duk telan liur...nakkkkkkkkkkk

    BalasPadam
  2. hehe..ada lagi ni versi pedas..:)

    BalasPadam