Selasa, 22 Mei 2012

stroberi slice cheese kek 5minit jer..

Bikin suspen N3 ni kan?mmg sedap giler kek ni..sebab tu saya buh nama macam tu..siap je masak saya buh ats meja..bila berpaling je tgk2 dh licin..patutlah mase potong dan snap gambar tu mereka dh "berkerumung"..rupanya dh xsabar diorg..sib baik smpt snap gambar..hehehe si teruna bongsu tu siap request sruh buat lagi ESOK! amboi bkn main sedap je meng"order...;)



saya ambik kat blog izah daud..mintak izin copy paste je ye..:
LIGHT BLUEBERRY CHEESE CAKE * saya tuko beribiru ni dgn stroberi ye..

Bahan2:
300ml susu segar
6 keping keju kraft
3 biji telur gred A
90g gula halus
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g mentega/marjerin
Blueberry filling secukupnya

Cara2:
Panaskan oven pada suhu 180c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling *yang telah dikisar halus (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.


Sib baik smpt smpn ni utk diri sndir,klu TIDAK.."batu belah batu konkrit "le jawabnyer...
Tapi sesungguhnya mmg sedap,rugi kalu korang x try lagi tau..:D




Like ? Please drop your comment here ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan