Isnin, 14 Februari 2011

kari ikan.

ari ni wat kari ikan..saya msk masakan ini simple je..amik resepi ni msa tonton rancagan masak2 versi tamil yg telah di alih versi melayu oleh sya..hehehe.bley lah tu.bila buat kne plk dgn tekak hubby dan ank2.

sebelum mkn sempat posing dimeja mkn.

sape2 rasa nk cuba try msk kari ikan ala saya ni ni,jom kita intai resepi di bawah.
bahan-bahan
4 ekor ikan kembong -yg dipotong 2.(ikan apa2 pun blh)
3 ulas bawang merah-dikisar
2 ulas bawang putih-dikisar
halis-dihiris halus memanjang
2 biji bawg merah-dimayang
1 bgkus kari ikan BABAS (campurkan dlm bwg yg dikisar)
1 tgkai daun kari
tomato-tp sya guna air asam jawa je.
1sd(b) cili mesin
santan  200ml

cara-caranya.
  1. panaskan sedikit myk dlm periuk.kemudian msukkan daun kari.bila bau dh naik tu masukkan cili mesin,agak2 cili dan garing tu masukkan halia dan bwg merah yg dimayang halus tadi.
  2. kemudian msukkan bwg yg dicampurkan rempah kari tu..biar naik bau.
  3. kemudian msukan sedikit air asam jawa..
  4. akhir sekali masukkan santan,garam dan gula.kacau sehingga didih.
  5. bila santan dah didih masukkan ikan..
  6. biar dia reneh sebentar..mase ni klu nk msukkan bendi pun bleh.(sya x msuk pun.dah xde stok dalm peti.hehe)..bila dh agak2 ikan dh masak tu agkat la..kemudian hidang.














Like ? Please drop your comment here ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan