Sup bahagian Ekor |
Nah!ambik seketul..:D |
makan nasi lauk sup bersama ikan kering. |
Bahan2
1kg tulang
2 ulas bwg merah-dimayang
3 ulas bwg putih-diketuk
1 in halia-diketuk
2 in lengkuas-diketuk
sedikit Rempah 4 sekawan-kayu manis,bunga lawang,cengkih,buah pelaga.
1 sdb sos tiram
sedkit lada hitam-(ditumbuk lumat)kuantiti bergantung citarasa kepedasan masing2
garam
ajinomoto
sedikit cuka
cara-caranya
- mula2 panas sedikit minyak.tumiskan rempah ratus bersama bwg merah,bwg putih dan halia.bila dh naik bau msukkan air.terpulang kepada invidu byk mana dia nak.tp klu byk sgt up kan sikit lagi bwg putih dan halia tu ya.
- masukkan sos tiram.bila dh reneh msukkan tulang.garam.ajinomoto dan cuka
- biar sehingga daging empuk.biasa sya masak kira2 1jam 15minit.bergantung pada jenis tulang ye.
- kemudian braulah dimasukkan lengkuas.biar rasa lengkuas tu sebati barulah masukkan lada hitam
- angkat dan hidangkan bersama daup sup,daun bawang,cili yg dipotong dan bwg goreng.
huarghh..nak supppp..nak supppp...pns2 yer...daun sup kite dah bekal sendirik nih..hihi.sedapnyaaa aihh,terliur den
BalasPadamye lah..mentang le dia ada kebun sendiri..hihi..kan g cabut semua kan,nk jd pembekal kat supermarket.:)
BalasPadam