Salam..dh lama nk upload gmbr ni tp x kesampaian,bz memanjang.klu tak tuan bz..tenet pulak yg bz..uhuhu
aku sebenarnya x pernah pun buat jeruk mangga ni,biasa aku ator umah kazen aku sruh dia buat.memandangkan kazen aku skrg ni aku tgk betul2 sibuk dgn kerja2 rumahtangga yg x de tangga,aku xsmpai ati nk sruh dia,w/pun berkali2 dia offer diri nk buat..aku nekad nk buat sendiri dan share resepi ni kat korang..hehe..panjangnya mukadimah,macam ada yg tanye,.hehe
Berbalik kepada resepi ni,aku x mintak pun resepi ni dgn kazen aku tu,sebaliknya aku mintak dengan mak sedara aku yg buat ni sebagai jualan..ckp byk2 pun tak guna jom layan je lah
resepi aku buat 2 versi tapi lebih kurang je bahn2nya..
Jeruk Mangga Tanpa Bahan PengawetVersi Manis
- mangga yg di koyak dan dibelah2-saya belah 2,ada jgk 4
- gula secukupnya
- air secukupnya-kira2 tengelam buah mangga tu
cara-caranya
- mangga yg telah dikupas kulit,hendak direndam air garam(aggran garam-agk2 masin tu kira ok la ya) selama 2 mlm.
- kemudian sejat buah mangga dan rendam dgn air kapur(kapur sireh)selama 1 jam
- sejat mangga tersebut,cuci dgn air paip
- masak air dlm periuk.kemudian msukkan gula,cuba rasa air gula tu,pastikan rase manis byk skit.
- bila air dh didih.tutup api..biar suam barulah di masukkan mangga td.
- msukkan dlm tabung.smpn dlm peti sejuk..
- **jika air dia rse terlebih manis semasa dimakn boleh lah ditambah air.
Versi Pedas
- mangga yg di koyak dan dibelah2-saya belah 2,ada jgk 4
- sedikit gula
- gula melaka(nisan)
- cili kering dikisar-sukatan byk mana suka pedas
- sedikit belacan
- air secukupnya-kira2 tengelam buah mangga tu
- mangga yg telah dikupas kulit,hendak direndam air garam(aggran garam-agk2 masin tu kira ok la ya) selama 2 mlm.
- kemudian sejat buah mangga dan rendam dgn air kapur(kapur sireh)selama 1 jam
- sejat mangga tersebut,cuci dgn air paip
- masak air dlm periuk.kemudian msukkan gula melaka(nisan),sedikit gula ,kemudian cili dikisar.pastikan rase dlu,klu dh manis pedas tu ok lah ye.tambah belacan.klu kurg manis tambah gula melaka.
- bila air dh didih.tutup api..biar suam barulah di masukkan mangga td.
- msukkan dlm tabung.smpn dlm peti sejuk..
- **jika air dia rse terlebih manis semasa dimakn boleh lah ditambah air.
buah mangga sebelum diproses! |
Salam..sedapnya jeruk, terus kembang pipi duk telan liur...nakkkkkkkkkkk
BalasPadamhehe..ada lagi ni versi pedas..:)
BalasPadam