masakan ini rasanya hanya blh didapati di negeri sebelah pntai timur..
masakan ini menggunakan bahan- bahan yg simple je.mudah didapati..ni lah resepinya.
Bahan-bahan
1 ekor ikan yg diperap garam(perap 2 jam dah lah ye,jgn lama2)
santan dr 1 biji kelapa-sedrhana pekat.
2 sd(b) cili mesin
*3bj bwg merah
*2 ulas bwg putih
*1/2 in halia
*1/2 in lengkuas
1 keping asam gelogor
1 bj ubi keledek(di belah 4)
sedkit garam
1/4 sd(k) gula-agak2 lah jgn letak byk.
(bhn2 yg bertanda * ditumbuk sampai lumat.)
- Ikan yg diperap garam td,di basuh.ketepikan.
- masak santan dlm periuk.kacau sentiasa.klu ditgglkan santan akan pecah-pecah..xcantiklah gulai tu nanti..msukkan ubi.(kne msuk awl,takut x dan empuk)tggu ia mendidih.bila dh mendidih,msukkan bhn2 yg diblnder dan jg cilir kisar.kacau lg.
- kemudian msukkan ikan,asam keping.kacau ringan2..kemudian msukkan garam.Jgn diletak byk takut air garam dr ikan td dh byk.
- rasa dulu masakan..klu sedang elok tu..ikan dah masak,ubi dh empuk,bolehlah ditutupkan api.hidangkan..
sedia untuk di makan |
ikan yg dilumur dgn garam halus.perap 2 jam je. |
boleh juga diganti dgn ikan lain..cth:-ikan merah,tenggiri..biasa aku guna ikan yg beso2 tu..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan