aku buh nama ni psl,lepas je aku gentel,aku goreng terus,tidak direbus..tp klu nk rebus blh jgk.
sori ya..xsempat nk buh dlm piring cantik,diaorg smbr dlu..tu pun sib baik smpt snap.. |
ni gmbr setelah ikan + sagu di adun. |
gentel mcm ni dlu..baru potong2 belah 2.. |
Bahan2
ikan sebanyak mana yg dimau-aku guna dlm 20 ekor je..buang kulit dan tulang.amik isi je.
sagu-jumlah sukatannya byk mana ikan yg diblender-cth klu isi ikan tu kita dpt 1 cwn,sagu pun kne buh 1 cwn gak.
garam secukup rasa.
ajinomoto
air
caranya
- isi ikan diblender..kemudian msukkan sagu sama dgn sukatan isi ikan ye.
- tmbah air-lebih elok guna air dlm peti.jumlah sukatannya agk2 boleh digentel tu.ok lah tu
- masa uli tu boleh dimasukkan garam.pun kne agak2 jgk sukatannya..hehe
- juga dimasukkan ajinomoto skit je tau,kan xpsl2 botak kepala..
- gentel pnjg2..kemudian kerat.kemudian dibelah 2..(tgk gmbr yg sudah digoreng tu)
- goreng..Siap..:)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan