Mengikut penerangan k.nor yg detail..<aku CnP dari komen beliau>" kalau nak buat apa2 guna yis, cuba penaikkan dulu yis.letak yis dlm bekas, letak air dan gula dalam 2 sudu pastu + gak dgn tpg gandum 2 sudu (amik yg dlm sukatan, bukan amik extra air, gula atau tpg) kalau nak molek lg guna air suam yg... rasa suam sket2 jer.. jgn suam panas, yis boleh mati. satu lagi masa menguli jgn kenakan yis dgn garam. gula menghidupkan/mengaktifkan yis tapi garam mematikan yis. sbb tu kalau kita uli doh, butter diletak last, lepas doh dah terbentuk pastu uli lagi sampai doh gebu..:..setelah aku menge'test' yis,3x beli baru lah yg terakhir tu berbuih.terus aku buat untuk kedua kalinya menggunakan resepi yg sama pada hari ini..
hasilnya..
s.e.n.y.u.m xperlu kata apa2..(sambil tgk sempt lg nyanyi lagu ni taw) |
meriahnya : ni aku buh perasa kiub tomyam |
bestnya..yummy3x |
QUICK AND EASY PIZZA CRUST
source: allrecipes
source: Izah@izahdaut.blogspot.comBahan2
7 gm yis segera
1 sudu kecil gula
1 cawan air suam
2 1/2 cawan tepung roti
2 sudu makan minyak zaitun *saya guna minyak masak je
1 sudu kecil garam
Caranya:
1. Dalam mangkuk sederhana, satukan yis dan gula dengan air suam dan biar yis berbuih lebih kurang 10 minit.
2. Kemudian masukkan tepung, minyak dan garam. Pukul hingga licin dan lembut. Biarkan 5 minit.
3. Bentukkan doh ke dalam pizza tray dan taburkan dengan topping kesukaan.
4. Bakor hingga pizza kekuningan.
* Saya bakor pada suhu 180 selama 25 minit.
*topping sya tumis bwg putih dan masak seafood dgn menggunakan kiub maggi tomyam.
Yes!!! Akhirnya tersenyum juaaa.. Kiki
BalasPadamBagus tu tips kak nor tu..
@bob..oke nti sya follow ye..
BalasPadam@izah:betul3x..ni dh ade org order lg tu.hehe
BalasPadam