Selasa, 5 April 2011

Cream Puff

Salam semua.
Mula2 dlu pernah jgk try buat melalui resepi dlm intenet.percubaan pertama jadi tp berlubang kat bwh,nk buh inti tumpah la.haha.kemudian pergi bljr dlm kelas,bkn semata2 nk bljr ni tp cuma nk tambh rmai kwan2.lepas cikgu ajr.rupanya senang sgt nk buat cream puff ni..hasilnya pun mmg berbaloi-baloi,sedap..yg paling best cream puff ni buat ptg ni..esok pg x basi lg dan still lembut..ini hasilnya.


enak di makan begitu saja..:)
kita tgk dr daalm oven ya.

dari dekat lagi.
jom kita tgk resepinya.sumber dari kelas masakan ya!
Bahan2
750L air
250g marjerin
450g gandum
9 biji telur A
sedikit garam

caranya
  1. masak air dlm periuk.masukan marjerin didalamnya.masak hingga mendidih.kemudian msukkan garam.
  2. Bila air dh mendidih masukan gandum perlahan-lahan dlm periuk tadi.msk dgn api kecil.guna snduk kayu tau.kacau2 hingga adunan x melekat di tgn.agak2 adunan dh jadi seketul bergolek gitu..
  3. tutup api dan biarkan adunan sejuk.kira-kira 3jam.
  4. bila adunan dh sejuk.pecah telor satu persatu dan pukul hingga sebati @ kacau dengan senduk kayu tadi.kacau sehingga doh menjadi lembut.
  5. msukkan adunan dlm piping guna nozzle yg sesuai.
  6. lapikan loyang dgn kertas.pipe kan adunan secara membulat diatas kertas td.
  7. bakar 30minit dengan suhu 160c.
Bahan-bahan untuk inti
500g susu cair-(sy guna susu 1 tin dan ditmbh air unt mencukupkannya)
200g gula
25g butter
65g tepung jagung
25g tepung kastard
2 biji kuning telor
sedikit esen vanila

cara-caranya
masukkan semua dlm periuk,kacau dgn api perlahan hingga adunan menjadi pekat.angkat dan isikan ke dlm piping.pipe ke dlm cream puff yg sudah siap dibakar tadi..ehem2 siap.jom kita makan..
Like ? Please drop your comment here ♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan